понедељак, 8. јун 2015.

Др Милан Гавриловић

Др Милан Гавриловић (1882-1976) је био доктор права, министар, вођа Савеза земљорадника, дипломата, краљевски посланик у СССР, новинар, четник-добровољац 1912.

Биографија
Милан Гавриловић са сином Алеском, војником
Југословенског батаљона у Египту.
Каиро,  Други светски рат.

Милан Гавриловић припадао је генерацији чију славу и крст су обележили балкански ратови и Први светски рат. Гавриловић је још као студент 1905. године био учесник четничке акције. Рањен је као четник у чувеној бици код Челопека код Старог Нагоричана. Гавриловић је докторирао у Паризу и био је дипломата. Обављао је и дужност секретара Николе Пашића. Као и Милан Ракић, који је такође био дипломата, Гавриловић узима одсуство из Министарства иностраних послова да би као добровољац-четник учествовао у Првом балканском рату. Као дипломата служио је у Лондону, Атини, Берлину и Риму. Од јуна 1940. био је посланик Краљевине Југославије у СССР-у. Био је члан извршног одбора, потпредседник и, после смрти Јована Јовановића Пижона, шеф Земљорадничке странке. Новинарством се бавио од студентских дана. Био је главни уредник Политике. Прихватио се учешћа у влади од 27. марта 1941. године која је окупила представнике парламентарних политичких странака укорењених у народу. У првој влади Слободана Јовановића био је министар правде (1942). Са Слободаном Јовановићем сарађује и у Југословенском народном одбору (1944), а на суђењу генералу Дражи Михаиловићу осуђен је заједно са Слободаном Јовановићем. После рата је живео и умро у Сједињеним Америчким Државама.

Његова писана заоставштина, настала у периоду 1938-1976, допремљена је у новембру 2013. из Хуверовог института Универзитета Стенфорд у САД у Архив Југославије.

Нема коментара:

Постави коментар